Σελίδες

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Απόκριες στο σχολείο με τους Encardia


Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας το μουσικό σχήμα  Encardia, το οποίο έπαιξε ζωντανά στην αυλή του σχολείου για τους μαθητές!

Μικροί και μεγάλοι τραγούδησαν μαζί τους τα τραγούδια που είχαν διδαχτεί από την μουσικό μας, την κα Μαρκέλλα Μάνη, αλλά και διασκέδασαν χορεύοντας στους ρυθμούς της Ταραντέλλα.



Οι σχολικές παραστάσεις των encardia περιέχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το πολιτιστικό τοπίο των δύο ελληνόφωνων περιοχών του Ιταλικού Νότου. Αφ' ενός μεν της Απουλίας, εκεί όπου υπάρχουν εννέα Ελληνόφωνα χωριά  και αφ’ ετέρου της Καλαβρίας,  περίπου πεντακόσια χλμ νοτιότερα, όπου υπάρχει και η δεύτερη συστάδα των ελληνοφώνων χωριών. Η δουλειά λοιπόν των encardia είναι εμπνευσμένη κυρίως από αυτές τις περιοχές.

Βασικά στοιχεία από την παράδοση των Ελληνόφωνων είναι: Πρώτον, η γλώσσα Grico, η πολυσυζητημένη ελληνοϊταλική διάλεκτος που η καταγωγή της χάνεται στα βάθη των αιώνων και όπου μπορεί να διακρίνει κανείς στοιχεία από την αρχαία ελληνική και μάλιστα την Ομηρική διάλεκτο που μπλέκονται με τη Λατινική κι έτσι αναγνωρίζουμε και καταλαβαίνουμε πολλές ελληνικές λέξεις. Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι η προέλευση και η εξέλιξη του χορού της ταραντέλλας πίτσικα, που σύμφωνα με την παράδοση ήταν μια θεραπευτική διαδικασία για τη γιατριά αυτών που ήχαν τσιμπηθεί από τη δηλητηριώδη αράχνη ταραντούλα. Φυσικά δεν υπήρξε ποτέ δηλητηριώδης αράχνη στην περιοχή και φαίνεται ότι αράχνη ήταν το όνομα που έδιναν στο κακό, δηλαδή τα προβλήματα και τις έννοιες που τους απασχολούσαν.

Τα τραγούδια είναι επί το πλείστον παραδοσιακά της Νότιας Ιταλίας, κατάλληλα όμως διασκευασμένα από τους encardia. Υπάρχουν όμως και πρωτότυπες συνθέσεις των encardia που βασίζονται στον ήχο που έχουν διαμορφώσει εμπνευσμένοι από τη μουσική παράδοση της Κάτω Ιταλίας.


Περισσότερες πληροφορίες για τους Encardia εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου