Ο σύλλογος διδασκόντων του 47ου δημοτικού σχολείου Πειραιά σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου και το Πρόγραμμα Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση - ESTIA, που υλοποιεί η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πειραιά, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διοργάνωσαν την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου μία μεγάλη Διαπολιτισμική Γιορτή στο χώρο του σχολείου, με τη συμμετοχή όλων των μαθητών του σχολείου, γηγενών, προσφύγων και μεταναστών και των γονέων τους. Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης και άλλες οικογένειες προσφύγων που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα στήριξης.
Για μία ολόκληρη ημέρα, το σχολείο "άνοιξε" προς τους γονείς και την τοπική κοινωνία, υποδέχτηκε πρόσφυγες μαθητές που δεν φοιτούν στο σχολείο μας και τους γονείς τους, στέλνοντας ένα χαρούμενο μήνυμα αγάπης, αποδοχής και αλληλεγγύης. Στόχος της εκδήλωσης ήταν να νιώσουμε όλοι ενωμένοι, να γνωρίσουμε τους διαφορετικούς πολιτισμούς από ανθρώπους που ζουν στον τόπο μας, μέσα από ένα μίγμα από γεύσεις, γλώσσες, κουλτούρες, τραγούδια και χορούς. Το μοίρασμα του φαγητού, η χαρά και η διασκέδαση, το χαμόγελο, όλα μας έκαναν να νιώσουμε και να κατανοήσουμε ότι είναι πιο πολλά αυτά που μας ενώνουν, παρά αυτά που μας χωρίζουν.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα της ημέρας είχε ως εξής:
Αρχικά, την εκδήλωση χαιρέτισαν η διευθύντρια του σχολείου, κ. Χατζηπαναγιώτου, η υπεύθυνη έργου τους Προγράμματος ΕΣΤΙΑ της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κ. Καραπιπερίδου και η συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου, κ. Κατσιγιάννη. Στην εκδήλωση ήταν επίσης παρών και ο υπεύθυνος εκπαιδευτικού έργου ειδικής αγωγής, κ. Μπαλαμώτης.
Ακολούθησε παρουσίαση του βιβλίου "Το παραμύθι με τα παραμύθια" από τη συγγραφέα Αιμιλία Πλατή. Πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τα παιδιά, ενώ διαβάστηκαν από τα παιδιά αποσπάσματα στα ελληνικά, τα αγγλικά, τα αραβικά και τα φαρσί (γλώσσες στις οποίες είναι μεταφρασμένο το βιβλίο). Όλα τα παιδιά πήραν από ένα αντίτυπο του βιβλίου και η συγγραφέας υπέγραψε τα βιβλία τους, γράφοντας αφιερώσεις.




Έπειτα, τα παιδιά πήγαν στις τάξεις τους, φιλοξενώντας και τα υπόλοιπα παιδιά που ήρθαν στο σχολείο, και ζωγράφισαν πάνω σε μαγειρικές ποδιές. Μάλιστα, έγραψαν τα ονόματά τους πάνω στις ποδιές σε διαφορετικές γλώσσες.










Στη συνέχεια, υπήρξε παρουσίαση παραδοσιακών χορών και τραγουδιών από μαθήτριες του ιδ. σχολείου Jean d'Arc, από το Ε2 ΚΑΠΗ του Δήμου Πειραιά και από το Δ1 ΚΑΠΗ Καμινίων.






Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, το διαπολιτισμικό μας τραπέζι υποδέχτηκε όλους, μικρούς και μεγάλους, ανεξάρτητα από το χρώμα, τη γλώσσα, τη θρησκεία, την καταγωγή, να απολαύσουν γεύσεις από διαφορετικούς τόπους.










Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη μαζική ανταπόκριση των γονέων στην εκδήλωση, οι οποίοι την αγκάλιασαν με χαρά. Πολλοί παρευρέθηκαν και διασκέδασαν μαζί μας και συνεισέφεραν στο κοινό μας τραπέζι, μαγειρεύοντας κάτι από τον τόπο τους και γεμίζοντας έναν υπέροχο μπουφέ με γεύσεις από όλο τον κόσμο. Τους ευχαριστούμε όλους πολύ!
Είμαστε ευτυχείς για την αποδοχή, για το αγκάλιασμα των προσφύγων, για τα χαρούμενα βλέμματά τους κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και για τα χαμογελαστά τους πρόσωπα στο τέλος της ημέρας, φεύγοντας από το σχολείο μας. Είναι τιμή για εμάς που το φιλόξενο σχολείο μας έγινε ο χώρος για να πραγματοποιηθεί κάτι τόσο σημαντικό, σε μία εποχή όπου η αποδοχή του "άλλου" δυστυχώς δεν θεωρείται δεδομένη.


