Την εβδομάδα από τη Δευτέρα 27 έως και την Παρασκευή 31 Μαρτίου επιλέξαμε να την αφιερώσουμε στο ζήτημα των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, με σκοπό όλες οι τάξεις του σχολείου, μέσα από βιωματικές δράσεις να γνωρίσουν και να κατανοήσουν επαρκώς την έννοια "Δικαίωμα", καθώς και τη σημασία του για τον άνθρωπο. Νιώσαμε επιτακτική την ανάγκη να έρθουν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες σε επαφή με το θεμελιώδες και ζωτικής σημασίας ζήτημα αυτό, σε μία εποχή που τα δικαιώματα κάθε άλλο παρά αυτονόητα θεωρούνται, ενώ παράλληλα σε όλο τον κόσμο καταπατούνται ή αναιρούνται. Σε έναν κόσμο που οι αυριανοί πολίτες καλούνται να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους, προέχει το να τους είναι οικεία και κατανοητά.
Υπεύθυνος για την οργάνωση και την υλοποίηση του προγράμματος ήταν ο Ραφαήλ Μπιλίδας, ενώ σημαντική ήταν και η βοήθεια της Κατερίνας Σαραντίδου σε ορισμένες από τις δράσεις.
Κάθε τμήμα του σχολείου παρακολούθησε ένα διδακτικό δίωρο, δομημένο σε βιωματικές δραστηριότητες, το οποίο στηρίχτηκε στο εγχειρίδιο εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα για παιδιά "Μικρή Πυξίδα (Compasito)", που έχει εκδοθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης και παρέχει ιδέες, έμπνευση και πρακτική βοήθεια στην εξερεύνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με παιδιά.
Τα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους, έπαιξαν βιωματικά παιχνίδια που τα βοήθησαν να κατανοήσουν πλήρως τι σημαίνει "Δικαίωμα", ποια είναι τα δικαιώματα των παιδιών παντού στον κόσμο και ποια είναι η σημασία του να μπορούμε να ασκούμε κάθε μας δικαίωμα, χωρίς να επιτρέπουμε σε κανέναν να μας το εμποδίζει. Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τη "Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα του Παιδιού", που ορίζει ποια είναι τα δικαιώματα των παιδιών, όπως έχουν αποφασιστεί από τα κράτη του κόσμου. Έπαιξαν παιχνίδια όπου, μπαίνοντας σε συνθήκη έκτακτης ανάγκης, κλήθηκαν να ιεραρχήσουν τα δικαιώματά τους σύμφωνα με τη δική τους οπτική και να μιλήσουν για τους λόγους για τους οποίους θεωρούν κάποια δικαιώματα περισσότερο ή λιγότερο σημαντικά από άλλα. Προβληματίστηκαν και κατανόησαν καλύτερα του ζήτημα της ισότητας των φύλων. Τέλος, μέσω ενός παιχνιδιού ενσυναίσθησης, μπήκαν σε ρόλους, μέσω των οποίων βίωσαν την κοινωνική ανισότητα, τους διαχωρισμούς και τις διακρίσεις βάσει του φύλου, της καταγωγής, του χρώματος, της γλώσσας, της οικονομικής κατάστασης κ.α., μίλησαν για τα συναισθήματά τους και έβγαλαν συμπεράσματα για το φαινόμενο των άνισων δυνατοτήτων που παρέχει η ίδια η κοινωνία στα άτομα.
Ευχαριστούμε πολύ τους υπεύθυνους και προσβλέπουμε σε μελλοντική συνεργασία.
Ο Ραφαήλ Μπιλίδας είναι απόφοιτος του τμήματος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Hertfordshire. Η ενασχόληση του με τη μη τυπική εκπαίδευση ξεκίνησε το 2010 μέσω της ΜΚΟ Tandem όπου προσέφερε εθελοντική εργασία μέχρι και το 2014 στο Κ.Α.Α.Π.Α. Βούλας. Σε συνεργασία με διάφορες οργανώσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού έχει διοργανώσει επιτυχώς σεμινάρια και εκπαιδεύσεις στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την προσβασιμότητα και την ισότητα των φύλων, σε παιδιά και ενήλικες. Έχει καταρτιστεί από την Κυπριακή Εθνική Υπηρεσία Συντονισμού προγραμμάτων νεολαίας πάνω στην μη τυπική εκπαίδευση και τη βιωματική μάθηση. Έχει εργαστεί ως συντονιστής προγραμμάτων σε διάφορους φορείς, ως youth worker, μέντορας εθελοντών και εκπαιδευτής. Μερικές από τις προηγούμενες δράσεις του ως εκπαιδευτής συμπεριλαμβάνουν: Σχολή Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Σχολή Hill, Istanbul Technical University, Ε.Κ.Π.Α. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιώς Jeanne d’Arc κ.α. Σήμερα εργάζεται ως συντονιστής προγραμμάτων για την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος του HIV, ενώ παράλληλα φοιτά στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου.
Η Κατερίνα Σαραντίδου είναι απόφοιτος ΤΕΦΑΑ, με μεταπτυχιακές σπουδές στην ένταξη των παιδιών με αναπηρία στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής. Έχει εργαστεί σε προγράμματα ένταξης ατόμων με ψυχιατρικά προβλήματα στα πλαίσια του προγράμματος ΨΥΧΑΡΓΩΣ ,ως συντονίστρια Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Υπηρεσίας, youth worker και μέντορας εθελοντών (Youth In Action Programme) σε πλαίσια προστασίας παιδιών με αναπηρίες, καθώς επίσης και σε άλλες δομές με υπηρεσίες προς άτομα με αναπηρία. Έχει προσφέρει επίσης εθελοντική εργασία σε αυτόν τον τομέα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2010 ασχολείται με την μη τυπική εκπαίδευση και σε συνεργασία με διάφορες οργανώσεις εκπαιδεύει μαθητές σχολείων αλλά και εκπαιδευτικούς πάνω στα ανθρώπινα δικαιώματα. Μέσα από την εργασία της, εθελοντική και μη, αλλά και με τον τρόπο ζωής της προσπαθεί να προωθήσει την ίση πρόσβαση των ανθρώπων με αναπηρίες στη ζωή και να υποστηρίξει την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.





